17 March, 2021

Etika Batuk Dan Bersin Dengan Betul

Etika Batuk Dan Bersin Dengan Betul | Batuk dan bersin pun ada etika ke?eh..haruslah semua itu adalah penting untuk kita jalani hidup yang sihat. Korang pun mesti pernah batuk dan bersin kan?jangan cakap tak pernahnya nampak sangat membohong tu..

Ada sesetengah kita ataupun orang disekeliling kita ni yang batuk ataupun bersin tidak paling muka ke tempat lain. Kalau tengah makan tu, adoi dekat makanan tu juga dia bersin atau batuk...eee...uuuu...not good la begitu okay, next time kena palingkan muka ke arah lain ok

Selalu bila bersin ke batuk kita akan tutup mulut kan?itu memang bagus, yang tak bagusnya bila dah bersin atau batuk kita tidak lap tangan ataupun basuh tangan. Ada tu senang je lap tangan dekat seluar..adoi..tepuk dahi weh..Bukan susah pun ambil tisu lap la tangan tu lepas tu pergilah cuci tangan tu jangan lupa buang tisu tadi terus dalam tong sampah okay.

Dibawah ni nieyl sharekan Etika Batuk Dan Bersin dengan batuk yang boleh kita jadikan amalan dalam hidup seharian kita dan boleh ajar pada anak-anak kita supaya anak-anak juga menjalani cara hidup yang sihat. 

6 comments:

 1. zaman covid ini, batuk wajib kena ada etika

  ReplyDelete
 2. mama selalu tegur anak mama tu mana dan aje dia bersin.. kita kena make sure jaga etika ni especially musim pandemik ni kena bersin dalam mask kiki

  ReplyDelete
 3. terima kasih atas perkongsian sihat ini. #kitajagakita

  ReplyDelete
 4. seriously this is important to know kan

  ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)