21 May, 2020

Resepi Roti Jala Merah Hijau

Resepi Roti Jala Merah Hijau| Bila teringin nak makan roti jala selalu kita beli je dekat kedai tepi jalan yang kadang-kadang ada mak cik jual ataupun kita pergi ke pasar malam. Tapi sejak PKP ni mana lah nak cari kan. Jadinya, kenalah asah bakat menjala dikuali sendiri. Resepi rooti jala ini pun nieyl google juga sebab tak pernah buat pun sebelum ni. Cuma yang bezanya rupa dan warna roti jala nieyl tu lebih menyerlah warnanya hahaha.. Disebalik cerita sebenarnya nieyl nak buat roti jala carrot tapi jadi roti jala tembikai..


Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum
  • Air secukupnya
  • Telur 1 biji
  • Garam
  • Pewarna
Cara-caranya
  1. Masukkan air secukupnya ke dalam mangkuk tepung dan gaul sehingga sebati
  2. Masukkan garam dan telur, kacau sehingga sebati
  3. Kalau korang nak 1 warna sahaja, letak lah 1 sahaja, kalau lebih dari 1 warna, korang boleh bahagiankan adunan kepada 2 bahagian mengikut warna yang korang nak..
  4. Masukkan dalam botol dan lorekkan mengikut cita rasa korang
Selamat Mencuba




5 comments:

  1. Comel la.. nampak macam tembikai.. Kami kalau buat roti jala failed je.. Hahah.. jadi putus-putus la, jadi cair sangat la,,macam2..

    ReplyDelete
  2. Memula igtkan awk xgulung tau...lps dh perhati betul² baru perasan. 🤣

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)