26 March, 2020

Pelan rumah banglo 1 tingkat 5 bedroom 4 bathroom (5221 kps) menjadi pilihan


Pelan rumah banglo 1 tingkat 5 bedroom 4 bathroom (5221 kps) menjadi pilihan | Setiap orang mempunyai angan-angan memiliki rumah impian kan, nieyl pun sama juga walaupun dah ada rumah sendiri sekarang pemberian ayah tapi bila kita dah berkahwin pastinya kita dan juga pasang impikan rumah idaman. Nieyl suka pelan rumah banglo ni sebab ianya sesuai dengan citarasa nieyl nak ruang rumah yang besar serta ada kawasan dalam rumah tanpa bumbung untuk dijadikan tempat bersandai suami isteri dan anak-anak.

Rekaan rumah banglo setingkat ini berkonsepkan alam semula jadi di dalam rumah.


  1. Rekaan rumah ini adalah setiap ruang di dalam rumah disambungkan antara satu sama lain dan bertumpukan pada elemen alam semula jadi di dalam rumah ini iaitu open courtyard. 
  2. Rekaan open courtyard ini adalah terbuka dan hanya boleh dinikmati oleh pengguna di dalam rumah itu sahaja. Rekaan landskap courtyard itu terletak kepada cita rasa pengguna. 
  3. Kemasan luaran rekaan ini bertemakan minimalis dengan minimalkan pengunaan corak dan coping. 
  4. Disertakan juga rekaan 'light shelf' pada tingkap untuk melantunkan cahaya semula jadi luar masuk ke dalam ruang tertentu di dalam rumah ini. 
  5. Dengan keluasan 5221 kaki²,rekaan banglo setingkat ini mempunyai 5 bilik tidur dan 4 bilik air. Rekaan ini sesuai di mana-mana sahaja lokasi tanah yang berbentuk segi empat sama tidak kira di bandar mahupun di desa.









Fauzan Mahmod


Berkelulusan Sarjana Muda Senibina, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau merupakan staff di Nas Nuri Construction Sdn Bhd yang bertanggungjawab dalam skop rekabentuk arkitektur banglo. 


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)