18 November, 2020

Mengadu Pada Manusia


Assalamualaikum...

Hari ini nieyl tertarik nak share dengan semua..
petikan ayat di atas ini..
Kita semua semestinya pernah mengadu masalah kita pada manusia..
terutama sekali dengan kawan rapat, kawan-kawan betul tak..

cerita nieyl..

Dalam hidup nieyl ada 2 jenis kawan..
1 yang boleh dipercayai dan 1 lagi disebaliknya..
Alhamdulillah Allah ketemukan 2 insan dalam hidup nieyl yang kami boleh share problem bersama..
Kalau tengah serabut ke kekusutan dengan masalah.. 
nieyl akan share dengan dieorang berdua..
Sebab mereka berdua tidak kenal satu sama lain..
dan apa yang nieyl suka berkawan dengan dieorang..
pada bila kita ada masalah mereka tidak menjadi batu api malah dieorg beri nieyl moral support...
sebab itulah nieyl selesa berkawan dengan dieorg sampai sekarang...
Sorang dah berkawan selama 26 tahun
Dan sorang lagi berkawan selama 6 tahun..

Kawan jenis yang tidak boleh dipercayai..
Kawan seperti ini kalau Allah nak jaga aib kita,
Allah akan tunjukkan perangai dia yang sebenar..
One day nieyl pernah share some story dengan DIA..
after dua day, ada orang lain cerita dekat nieyl story yang sama..
padahal secret tu tau...dari situlah nieyl tahu siapa yang tidak boleh dipercayai..

Tetapi untuk nieyl, kawan yang jenis tidak boleh dipercayai ini kita tak boleh anggap diri dia 100% negatif tau, ada part-part dalam diri dia yang kita boleh ikut , boleh tiru...
Kita boleh berkawan seperti biasa cuma tak perlu cerita perkara-perkara boleh menjadi story dia pada orang lain..itu je ♥






 

8 comments:

  1. Semoga kita terlindung dari kejahatan..

    ReplyDelete
  2. bila ada masalah dpt meluah kt kwn yg bole dipercayai rs mcm hilang stress seketika ..selebihnya kena byk berdoa pd yg maha esa supaya dipermudahkan urusan kita bila di timpa apa saje masalah

    ReplyDelete
  3. takutnya jumpa kawan yang tak boleh dipercayai tu. atau kita tergolong dalam golongan tu. Kadang² penaf juga simpan rahsia orang ni. :)

    ReplyDelete
  4. Betul, pernah terkena. Kita percaya kat dia, dia sebar merata hew hew hew

    ReplyDelete
  5. kak ayu pun syukur alhamdulillah sgt, dikurniakan Allah kawan2 yg baik, family sgt sgt supportive. kurang2 bila berkongsi cerita tu, lega sikit. tapi apa pun..pada Allah tempat terbaik kita mengadu segalanya...moga yg baik2 saja utk kita semua, in sya Allah.

    ReplyDelete
  6. kAwan je semua cuma kena sentiasa berhati-hati..

    ReplyDelete
  7. sejak2 meningkat dewasa ni mmg kena plih elok2 circle kita.. jangan mudah percaya kadang nampak baik depan kita kat belakang tudia haih. yang betul tu.. mengadu hanya padaNya. yang sentiasa ada untuk mendengar rintihan kita.. lagi Dia suka bila hambaNya cari Dia..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)