26 April, 2020

Ayam Masak Merah Sedap, Mudah Dan Menyelerakan

Ayam Masak Merah Sedap, Mudah Dan Menyelerakan | Ayam masak merah selalunya kalau kita google akan ada pelbagai jenis dan cara masakan yang berbeza. So, ada yang mudah tak perlukan bahan yang banyak dan ada yang mudah tapi bahan yang digunakan banyak. Jadi, nieyl lebih suka masak untuk apa yang nieyl rasa sedap sahaja ditekak nieyl. 

Setakat ini nieyl selalu share dalam blog menu masakan nieyl yang mudah, bahan pun tak banyak kira kalau ada orang nak cuba masak pun nieyl rasa mudah. Sebab nieyl tak pernah letakkan berapa kuantiti bawang, cili..sebab bahan-bahan tu sebenarnya kalau kita masak, kita akan tahu berapa banyak yang kita nak letak, sedapnya pun kita yang akan tentukan. Lebih kurang macam korang buat resepi korang sendiri lah..itu cara nieyl masak..


Bahan-Bahan
  • Ayam
  • Bawang besar (boleh kisar, boleh hiris) terpulang pada korang
  • Bawang putih (boleh kisar, boleh hiris) terpulang pada korang
  • Halia (ketuk) klu banyak ayam, lebihkan halia
  • 2 sekawan ( bunga lawang, kayu manis)
  • Serai 2 batang (ketuk )
  • Cili kisar
  • Asam keping
  • Sos Cili Kimball
  • Gula
  • Garam
  • Serbuk Pati ayam
  • Sedikit air
  • Secukup rasa (option)

Cara-caranya
  1. Ayam digoreng separuh masak (jgn terlalu masak, nanti dia keras, tak sedap)
  2. Tumis bawang merah, serai, halia, bawang putih, 2 sekawan sehingga naik bau
  3. Masukkan cili kisar, terpulang kalau nak pedas lebihkan, tak nak pedas, kurangkan
  4. Masak cili kisar sehingga masak, kemudian masukkan sos cili kimball agak-agak 3 sudu
  5. Masukkan sedikit air untuk sambal tadi berkuah
  6. Masukkan garam, gula , pati ayam dan asam keping
  7. Kemudian, masukkan ayam yang telah digoreng , dan bawang merah hiris
  8. Kacau sehingga sebati dan boleh di hidangkan
p/s: Ayam masak merah korang ni akan rasa manis, pedas dan masam sikit..

Selamat Mencuba :)


3 comments:

  1. Blog walking sini 😍 done follow 😘

    http://nursyabillamurad.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Perghh sedap tu..makan dgn nasi minyak memang ngam teruk.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen serta ziarah blog yg tak seberapa ini..:)