31 January, 2020

Senarai Pemenang Giveaway Bersama Nieyl

by on January 31, 2020
Senarai Pemenang Giveaway Bersama Nieyl | Assalamualaikum..Syukur Alhamdulilah kita masih lagi diberi peluang menghirup udara yang segar pagi ni. Seperti yang telah dijanjikan, nieyl akan umumkan 2 pemenang bertuah yang akan menerima wang tunai sebanyak RM10 dan seorang lagi akan menerima Pegaga Crispy yang nieyl jual. Mesti korang tak sabar kan..Oklah jom kita lihat siapa yang kenaaa...


Tahniah!Menang Pegaga Crispy


Tahniah!Menang RM10

Tahniah kepada 2 pemenang giveaway bersama nieyl,Alhamdulillah niat nieyl nak kongsi rezeki pada orang lain Allah permudahkan, walaupun hadiah tak mahal atau banyak tapi masih ramai lagi yang sudi join dan support..Tq korang... 

Kepada pemenang, boleh emel ke nieyl.puteriimpian@gmail.com ataupun boleh komen detail di ruang komen ini ya, jangan risau nieyl tak akk publish okay..

Detail Pemenang Pegaga Crispy 

Nama:
Alamat:
No.Hp:

Detail Pemenang RM10
Nama :
No. Acc Bank :


Kepada yang lain, Insya'Allah ada masa nieyl akan kongsi rezeki lagi okay. Walaupun tak ada giveaway lagi, rajin-rajinlah singgah ke blog nieyl ya. Semoga kita berjumpa di lain giveaway atau contest. XOXO

Segalanya Dengan Pertolongan Allah

by on January 31, 2020


Assalamualaikum...
Salam jumaat...
Sebelum kita berserah pada Allah..
Kita kenalah berusaha dulu sehabis baik..
Selepas itu jangan lupa setiap kali lepas solat berdoa pada Allah..
Minta pertolongan Allah untuk permudahkan apa yg kita lakukan atau hajati..
Insya'Allah moga-moga ianya termakbul...

30 January, 2020

Resepi Nasi Ayam Simple

by on January 30, 2020
Resepi Nasi Ayam Simple | Rasanya dah lama sangat nieyl tak buat entry masakan , rindu pula tapi biasalah kalau buat entry masakan ni makan masa sikit nak siapkan satu makanan tu, yela mana nak amek vidoe, mana nak snap gambar, mana nak masak hehehe...walaupun tak perfect macam mereka-mereka yang lebih hebat, tapi nieyl cuba lah sesekali up entry resepi itupun masa turn nieyl masak la dalam seminggu tu adalah 2 ke 3 kali je nieyl memasak selebihnya mak nieyl sebab ayah nieyl nak makan. 


Hari ini nieyl nak share resepi nasi ayam yang mudah. Sesuai untuk mereka yang baru - baru nak belajar memasak ni. Nieyl pun bukanlah pandai sangat tapi kalau yang mudah-mudah tu Insya'Allah.. Ok jom nieyl share resepi nasi ayam cara nieyl. 



Bahan-Bahan Untuk Buat Air Rebusan Ayam
  • Halia
  • Bawang putih
  • Bawang besar 
  • Kayu Manis
  • Bunga Lawang
  • Air 2 liter
Cara -caranya seperti dalam vidoe, supaya lebih faham 😊





  • Sebelum air dah mendidih tu, boleh masukkan ayam-ayam yang kita nak goreng nanti, tak perlu rebus lama tau, lebih kurang 15 minit sahaja, sebab tak nak ayam tu hancur bila goreng. 
  • Selepas tu, angkat ayam-ayam tadi, di toskan 

Bahan-bahan perapan ayam 
  • Sos tiram
  • Kicap Manis

  • Selepas di toskan ayam tadi, masukkan sos tiram dan juga kicap manis dan gaul bagi mesra dan rata. 

  • Ayam yang dah kita letak sos tiram dan kicap tadi, bolehlah kita perapkan sekejap dalam 30 min -1 jam. Ok, nieyl tak letak garam pun dalam perapan ni sebabnya sos tiram dan kicap dah cukup rasa dah..sedang elok orang kataa...


  • Pastikan minyak betul-betul dah panas, baru masukkan ayam yang diperap tu okay.

  • Goreng ayam tu pun tak perlu lama-lama sangat, agak-agak dah bertukar warna tu korang terbalik kan dan angkat. Sebab ayam ni kita dah rebus, dia dah masak pun, kalau lama sangat kita goreng nanti dia jadi keras tak sedap laa..
Bahan-bahan untuk buat Sup nasi ayam
  • Air rebusan ayam
  • Ubi kentang
  • Carrot
  • Batang saderi
  • Garam
  • Serbuk pati ayam



  • Air rebusan ayam tu, korang cuma tambahkan bahan-bahan yang nieyl tulis untuk bahan sup, tapi sebenarnya itu tak wajib tu, nieyl suka tambah sebab nieyl suka makan. Kalau korang tak nak tambah pun tak apa, yang penting tambah garam dan serbuk pati ayam tu okay.

Bahan-bahan untuk masak Nasi Ayam 
  • Air rebusan ayam 
  • Daun pandan
  • Halia
  • Bawang besar
  • Serbuk kunyit sedikit


  • Beras cuci seperti biasa, kemudian masukkan air rebusan ayam secukupnya. Ikutlah korang nak masak berapa pot, sukatan air sama macam kita masak nasi putih biasa je okay
  • Kemudian masukkan bahan-bahan tadi, dan serbuk kunyit sikit nak kasi nasi tu warna kuning cantik. 
  • Sebenarnya ada vidoe tapi tak tahu kenapa tak boleh nak upload dlm ni...tak apa, masak nasi takkan la tak tahu kan..hehehe

Cara - cara buat kuah kicap nasi ayam
  • Ambil air perapan ayam tadi dan campurkan sup sedikit, daa siap
  • Dan satu lagi, korang boleh buat sambal kicap, senang je cili api + bawang putih + gula + kicap dan cuka,lepas tu korang kisarkan semua..senang kan...

Bahan-bahan sos nasi ayam
  • Cili kering
  • Bawang putih
  • Sos cili 
  • Sos cili kimballs
  • Serbuk pati ayam
  • Cuka
  • Sup ayam sedikit
  • Gula
Cara-caranya 
  • Kisar bawang putih bersama cili kering, kemudian masak dalam periuk guna api sederhana
  • Masukan sos cili, sos cili kimballs, serbuk pati ayam, cuka, sup ayam sedikt dan gula
  • Kacau sehingga sebati.
  • P/s: Sos nasi ayam ni nieyl create sendiri, ikut rasa tekak nieyl..Alhamdulillah, mereka yang makan semua kata sedap..hehehe... kalau korang boleh ikut cara korang sendiri la, ataupun boleh google resepi sos nasi ayam yang lebih sedap...


Oklah korang, itu sahaja resepi nasi ayam nieyl yang simple dan sedap..cehhwahhh..puji diri sendiri pula ya...Cumanya apa yang nieyl share ini, cara nieyl..mungkin cara korang atau orang yang baca entry ni berbeza. So, janganlah bansing-bandingkan okay...selamat mencuba





Bersyukur Is Power Full

by on January 30, 2020

Assalamualaikum dan selamat pagi uolls..sedikit perkongsian pagi untuk semua yang membaca :)

🌿Kalau ada musibah yang berlaku, tenang dan jangan marah-marah dan jangan salahkan keadaan dan jangan sesekali kita salahkan Allah na'udzubillah...
🌿Mari kita bersyukur kepada Allah swt kalau ada musibah yang menimpa kita, supaya kita boleh masuk dalam golongan yang bersyukur di saat di timpa  musibah..Setiap titsan air hujan yang jernih berasal dari awan yang gelap dan tidak akan ada pelangi jika hujan tidak turun. Allah sentiasa memberi kebaikan dalam kesulitan pada kita. 

🌿Tetap ingat !Allah selalu memberi  kebaikan disebalik kesulitan yang kita hadapi

🌿Jika kita berjaya dalam sesuatu, jangan lupa ucapkan Alhamdulillah. Jika kita di timpa masalah atau musibah ucapkan juga Alhamdulillah kerana Allah sentiasa menguji hamba yang dia sayang. 

29 January, 2020

Jom Semak Senarai Peserta Giveaway Bersama Nieyl

by on January 29, 2020
Jom Semak Senarai Peserta Giveaway Bersama Nieyl | Assalamualaikum..nieyl nak say thank you dekat semua yang sudi join giveaway bersama nieyl. Alhamdulillah ramai yang join dan support. Semalam hari terakhir giveaway sempena birthday husband nieyl. Sebelum nieyl umumkan pemenang yang bertuah. Korang semak dulu ya,ada ke tidak url korang dalam senarai di bawah ni.. Insya'Allah dalam masa terdekat nieyl akan umumkan pemenang okay...stay tuned tau...
Peserta Giveaway Bersama Nieyl 
  1. https://www.uminazrah.com/2020/01/giveaway-bersama-nieyl.html

Giveaway Bersama Nieyl

by on January 29, 2020



Syarat-syarat
  1. Like Page  SEINDAHCERITA  dan like post okay
  2. Follow Blog Nieyl okay
  3. Add Friend Facebook  NIEYL , Follow Instagram NIEYL
  4. Jangan lupa Subscribe YouTube NIEYL
  5. Buat satu entry bertajuk "Giveway bersama nieyl"
  6. Copy banner dan link kan semula ke entri ini.
  7. Publish dan tinggalkan komen anda di ruangan komen entri ini sahaja.
  8. Pemenang akan ditentukan melalui Random Picker wheel okay


24 January, 2020

Surprise dapat hadiah lagi

by on January 24, 2020
Surprise dapat hadiah lagi | Ya Allah sungguh panas cuaca hari ni, duduk dalam rumah pun berpeluh, rasa bahang dari luar. Kipas memang 24 jam ON, aircond ON kejap lagi time nak terlena sekejap. Dengan cuaca yang panas sekarang ni, digalakkan minum air kosong secukupnya okay. 

Beberapa hari selepas nieyl tinggalkan pejabat, nieyl datang semula sebabnya nak ambil beberapa kotak barang yang masih belum di ambil dan nak install photoshop di laptop untuk memudahkan nieyl buat kerja dekat rumah. Nieyl datang tu pun hari jumaat sebab jumaat masa rehatkan panjang jadi boleh la luangkan masa sikit dengan kawan-kawan, kakak-kakak dekat pejabat tu dan kebetulan pun hari tu ada buat majlis perpisahan nieyl peringkat cawangan. 


Kenangan di bilik nieyl..


Minta tolong kak aya installkan PS dalam laptop


Jumpa kak naz yang putih ni, dapat sembang sekejap...
lepas ni dah susah nak jumpa dah...


Ini team nieyl yang lama, actually ada 3 orang lagi
masing-masing dah bertukar keluar..So, dieorang ni kakak-kakak nieyl yang
sangat menyayangi nieyl.Tak terbalas kasih sayang dieorang pada nieyl..
kita dah berkawan since 2011 sampai sekarang Alhamdulillah


Sebelum balik tu, beria nak bersalam bagai..panggil nieyl rupanya dieorang nak kasi hadiah, Ya Allah , kenapa la nak susah-susah beli macam-macam untuk nieyl. Makin sebak pula time tu, apa-apa pun terima kasih kakak-kakak semua. Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik korang.

kalau korang baca blog ni, nieyl nak ucapan terima kasih sebab menyayangi nieyl seperti adik korang sendiri. Selalu layan kerenah nieyl. Dan tq juga sebab selalu beri kerjasama dekat nieyl setiap kali nak buat reunion kita. Cumanya reunion akhir tahun je kita tak sempat lagi nak buat. Insya'Allah lepas ni kak naz ambik alih tugas nieyl okay..arrange reunion kita..

Kak aya, kak naz dan kak lin hadiah kan nieyl shawl ariani. Actually dieorang ni memang tahu taste nieyl tau, nieyl memang suka shawl.. koleksi ariani pun ada beberapa helai je dalam almari, so yang hadiah ni yang terbaru untuk nieyl. Belum ada masa yang sesuai dan baju yang sesuai lagi nak pakai shawl ni..nanti dah pakai nieyl share ya....tq so much...

XOXO

Carilah Salah Diri Sendiri

by on January 24, 2020

Assalamualaikum semua...
Lambat bersiaran hari ni , sibuk di pagi hari dengan urusan rumah..
Now, baru ada masa untuk diri sendiri..

Ayat di atas ini memberikan satu kesedaran pada sesiapa yang membaca..
termasuk diri nieyl sendiri. Tipulah kalau kita tak pernah cari salah orang lain, betul tak?
Sebenarnya kita sendiri yang kena sedar diri , nilai diri kita dan cari kesilapan dan kesalahan kita setiap hari, jika ada segera kita perbetulkan untuk tidak berulang hari esok...

Sebab di akhirat, Allah tidak akan tanya tentang orang lain..
Allah hanya akan tanya tentang diri kita sahaja..
Jadi, sama-sama la kita perbaiki diri kita dari hari ke hari mulai hari ini okay...
Salam Jumaat !

22 January, 2020

KDrama : Money Game

by on January 22, 2020
KDrama : Money Game | Sejak jadi suri rumahtangga ni, waktu malam nieyl memang banyak masa habiskan menonton movie bersama husband sebab siang hari dia kerja, so malam sahaja yang kita ada masa nak dating dekat rumah. Minggu lepas nieyl terbuka channel tvN, kalau siapa tak tahu channel ni tayangkan drama korea lama dan baru non stop. Kebetulan drama Money Game baru start episode 1 dan 2. Setaip khamis dn Jumaat hari tayangan dia.


Sinopsis

Sebuah bank, bahawa kerajaan Korea memegang ekuiti, adalah di hampir kebangkrutan. Negara ini bimbang bahawa mereka akan menghadapi krisis kewangan yang sama seperti apa yang terjadi pada tahun 1997. Orang dalam Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan berjuang untuk mencegah kejadian yang serupa.

Chae Yi-Hun (Ko Soo) adalah ketua dalam Biro Dasar Ekonomi di Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan. Dia melakukan yang terbaik sebagai birokrat ekonomi. Bapanya adalah ahli ekonomi terbaik di Korea Selatan, tetapi Chae Yi-Hun menyembunyikan identiti bapanya.

Heo Jae (Lee Sung-Min) adalah pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan. Dia seorang lelaki yang bercita-cita tinggi. Beliau mengalami Krisis Kewangan Korea pada tahun 1997. Pada masa itu, dia menjadi kecewa dengan infrastruktur kewangan Korea yang tidak berdaya. Objektifnya adalah untuk memperbaiki infrastruktur kewangan negara dengan apa-apa kos.

Lee Hye-Joon (Shim Eun-Kyung) mula bekerja di Biro Kewangan Antarabangsa Kementerian Ekonomi dan Kewangan. Semasa Krisis Kewangan Korea, dia hanya bayi dan keluarganya bergelut sepanjang masa. Dia bermimpi mempunyai bangunan.

Nieyl suka tengok drama korea berbentuk action ataupun penyiasatan. So, nieyl rasa drama ini salah satu drama yang akan nieyl tengok sampai episode yang terakhir, sebab setiap episode ada cerita yang membuatkan kita nak tahu, apa akan terjadi next dan next...

Ayda Jebat - Better Than You (Official Music Video) OST Cindai

by on January 22, 2020

Lelah hati ini
Terus terikat dengan hatimu
Yang selalu menyakitiku


Sampai tak terkira
Kau rejamkan bara
Yang menusuk hingga ke tulang batinku


Dan tak pernah terbayangkan
Ku bisa sembuhkan
Hingga dia hadir untukku


Kini telah aku temukan
Dia yang lebih baik
Dia yang memahami


Hidup ku pun semakin beerti
Hilang semua pilu
Cause I’m found someone better than you


Harus ku akhiri
Hubungan kita tak ke mana-mana
Tiada hala tuju

Butir kenangan
Manisnya menutup segala pahit yang
Kau sisakan padaku


Dan tak pernah terbayangkan
Ku bisa lupakan
Hingga dia hadir untukku


Kini telah aku temukan
Dia yang lebih baik
Dia yang memahami


Hidup ku pun semakin beerti
Hilang semua pilu
Cause I’m found someone better than you


Hoo…
Dia yang lebih baik
Dia yang memahami


Hidup ku pun kini beerti
Hilang semua pilu
Cause I’m found someone better than you


Cause I’m found someone better for me…

Bersedekahlah

by on January 22, 2020


Assalamualaikum...
Selamat Pagi...nieyl ada masa sikit pagi ni nak share tentang sedekah...
Pernah tak korang yang sedang baca ni mengalami situasi seperti di atas ni?
Nieyl sendiri pernah berada di situasi seperti di atas,
cumanya kadang-kadang terjadi tanpa kita sedari..
Contoh macam semalam, kakak ipar nieyl minta tolong bawa dia pergi kedai..
Masa nak balik dari kedai tu dia hulur RM10 untuk duit minyak katanya..
Mungkin sebab nieyl sekarang kan tak bekerja..hehehe...tapi sebenarnya tolong ikhlas..
Dia kasi juga, dan kebetulan juga tiba-tiba mentol ruang tamu nieyl terbakar...
jadi, dgn duit RM10 tadi tu dapatlah nieyl ganti mentol yang baru...
Alhamdulillah...tq Allah...

Kalau korang ada cerita tentang sedekah seperti di atas ni..
meh la share sama...

21 January, 2020

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

by on January 21, 2020
Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Dah lama mama tak buat giveaway memang teringin nak buat tapi tak berkesempatan pula. So, sempena hari lahir mama yang jatuh pada 1 January yakni Tahun Baru yakni Hari ni, maka mama nak lancarkan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan. Sebelum tu mama nak ucapkan selamat tahun baru 2020 kepada semua. Sekejapan aje kita dah di era 2020. Tetiba teringat pula Wawasan 2020 yang dilancarkan masa sekolah dulu. Macam tak percaya kita dah sampai ke tahun itu..

Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom

 http://www.mamapipie.com/2020/01/giveaway-tahun-baru-2020.html


Syarat-syarat Penyertaan Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom


  1. Terbuka buat blogger yang menetap di Malaysia bagi memudahkan urusan pos. Sorry buat blogger negara jiran kalau mama buat segment bolehlah join nanti ye.
  2. Buat satu blog post bertajuk "Giveaway Tahun Baru 2020 Mamapipiedotcom". Tepek banner di atas beserta link ke post ini juga ye. Dalam post tu korang kena nyatakan hadiah nombor berapa yang menjadi pilihan korang. Mama akan randomly pick pemenang berdasarkan hadiah yang dipilih. Total ada 4 Hadiah.
  3. Wajib Follow blog mama: http://www.mamapipie.com
  4. Wajib Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
  5. Wajib letak blog http://www.mamapipie.com dalam bloglist korang (ini mama akan check satu-satu).
  6. Wajib Subscribe YouTube: https://m.youtube.com/channel/UCeU4OMTRsXMlU3WNy-FJUUA
  7. Digalakkan Follow Media Social Mama (ni tak wajib) || FB | Twitter | Instagram |   
  8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.
  9. Pemilihan pemenang akan berpandukan En Random.org atau terpulang jika mama tetiba rajin nak pilih secara manual, mama akan pilih secara manual.

Tu je lah. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!


Hadiah Giveaway Tahun Baru Mamapipiedotcom 2020


Hadiah akan diberikan bagi 4 orang peserta bertuah. Setiap peserta akan di pilih berdasarkan hadiah yang menjadi pilihan korang.

Hadiah 1




Blouse design 1, warna kuning cair/cream. Free size Boleh refer size di bawah

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 2



Blouse design 2, warna peach. Free size Boleh refer size di bawah (sorry anak panah tu macam confusing sikit)

Bahu 15
Dada 40
Ketiak 18
Labuh baju 30


Hadiah 3



Set perfuma dan mandian Royale, Ada 3 barang dalam ni perfume, body mist Dan shower gel. Bau wangi u ol. Boleh jadikan hadiah buat yang tersayang juga ni


Hadiah 4


Wang tunai RM50 (akan terus bank in ke akaun korang)


Segment ini berakhir pada 31/01/2020 11.59 Malam.



Pilihan hadiah : Hadiah 4 😊

Wishlist 2020 nieyl

by on January 21, 2020
Wishlist 2020 nieyl | Setiap kali masuk tahun baru, setiap kita pastinya mempunyai azam yang baru yang hendak di capai pada tahun ini. Specialnya pada tahun kali ini adalah tahun 2020 yang ketika kita masih kecil lagi di ingatkan tentang wawasan 2020 betul tak...sungguh tak sangka hari ini kita berada di tahun 2020 itu. 

Belum terlambat rasanya nieyl nak share azam dan wishlist yang nieyl nak capai pada tahun 2020 ini. Cuma apa yang kita harapkan hanyalah perancangan, yang menentukan adalah Allah swt. Nak tahu tak apa wishlist untuk 2020 ni? meh nak share...scroll bawah..


  • Memiliki domain blog dengan menggunakan nama sendiri.
    ⇨Syukur Alhamdulillah semua sedia maklum, wishlist nieyl yang ini telah berjaya dan Allah dah permudahkan. www.nieylanadia.com 
  • Mendapat kerja tetap
    ⇨Untuk awal tahun 2020 ini, nieyl masih lagi berehat dari bekerja. Dan masih lagi mencari kerja. Sebolehnya nieyl nak dapat kerja yang tetap supaya ianya lebih menjamin masa depan nieyl dan keluarga. Semoga Allah sentiasa mudahkan urusan nieyl dan murakan rezeki..Amin
  • Menjadi manusia yang lebih baik dari segi rohani dan jasmani
    ⇨Kita bukanlah manusia yang sempurna tetapi tidak salah kalau kita sentiasa nak jadi yang terbaik dan yang lebih baik. Allah suka..Semoga Allah sentiasa lindungi dan luaskan pembukaan hati dan jiwa nieyl untuk mudahkan perjalanan nieyl Amin.
  • Menjadi seorang ibu
    ⇨Ini wishlist yang nieyl bawa dari tahun 2012, semoga tahun 2020 ini Allah beri rezeki zuriat pada nieyl dan husband..korang amin kan yaaa...

  • Melancong ke Kundasang dan Hatyai
    ⇨tu diaa..memang dalam perancangan nieyl nak ke kundasang pada bulan nov ni harapnya semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan.. Hatyai tu dah lama sangat nak pergi, kena kerja dulu baru dapat kumpul duit pergi melancong.
  • Memiliki second house
    ⇨Ini memang menjadi target sekiranya nieyl berjaya lulus dalam Interview hari tu. Walaupun nieyl dah ada rumah tapi sebolehnya nieyl nak hasil dari kerja nieyl sendiri bukan dari pemberian mak ayah nieyl. Doakan juga untuk nieyl okay

  • Proton X70
    ⇨Sejak proton memperkenalkan proton X70 ini memang menjadi idaman nieyl untuk memilikinya. Tapi itu kalau dah stabil kewangan nieyl la..so tak salah kita letak ianya salah satu wishlist kita, manaah tahu kalau Allah beri lebih rezeki pada nieyl kan..hehehe..Amin

Ok nieyl rasa cukuplah setakat itu sahaja, tak perlu nak banyak-banyak sebab nanti tak tercapai pun. Kita listkan apa yang kita rasa kita mampu nak tunaikan. Apa sahaja azam atau wishlist korang, nieyl doakan semoga pada tahun 2020 ini akan menjadikan kenangan manis dalam hidup kita semua. Amin


20 January, 2020

Short Vacation Last Minute : Genting Highlands 2019

by on January 20, 2020
Short Vacation Last Minute : Genting Highlands 2019 | Tak pernah lagi dalam hidup nieyl pergi short vacation last minit seperti ini. Actually, pada asalnya memang nieyl dan husband tak dapat nak join pun adik beradik husband bercuti di Genting sebab pada tarikh tu adik beradik nieyl nak buat sambutan ulangtahun kelahiran ayah nieyl yang ke 71 tahun. 

Jadi, adik beradik husband tengah hari dah naik ke Genting. Nieyl ke majlis birthday ayah walau bagaimanapun, adik beradik husband asyik pujuk-pujuk dalam group ajak naik Genting. Mula-mula tu kuatkan semangat supaya tak terpengaruh , tapi lama-lama adoi jiwa kacau weh...selesai je majlis ayah nieyl masa tu around 7 malam. Masa on the way balik ke rumah tu, cakap dengan husband macam mana?nak naik genting tak?dieorg asyik ajak je dalam group tu. Lepas tu husband kata ok lepas isyak kita gerak naik Genting.. Serius ar...malam kot..tawakal je weh..

Kitaorang sampai puncak dalam pukul11 malam, terus pergi cari family members yang lain. Lepas dah jumpa tu, jalan -jalan dekat luar sekejap lepas tu pergi makan dan balik ke Hotel. Oh ye la pula  nak bagitahu , kitaorang stay dekat Gloria Residences Ion Delemen Genting Highlands


Disebalik short vacation rupanya ada surprise party untuk adik husband yang no.2 merangkap adik ipar nieyl dan kawan sekolah nieyl. Kiteorang panggil dia Mommy Ema. Antara 3 sekawan ni dia paling tua ikut bulan kelahiran. Siap ada kek princess pink color lagi, surprise ke idak?? Alhamdulillah walaupun adik beradik husband 4 orang sahaja, perangai berbeza bila masuk bab keluarga Alhamdulillah mereka bersatu. Itu yang bagusnya dalam keluarga..

" happy birthday babe, selamat hari tua hehehe..setiap tahun ko tua dulu dari kitreoang berdua..
walaupun tua dulu, ko tetap nampak muda okay, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki,
terima kasih sebab menjadi adik dan adik ipar yg baik, selalu ingat dekat kteorang.. Apa yang penting setiap ujian dan dugaan yang Allah berikan, pastinya kita mampu harunginya" 



Perkara pertama bila celik mata , buka sliding door dan jerit Wow!sangat cantik dan teruja dapat melihat salah satu ciptaan Allah bila berada di puncak..Sangat cantik korang awan pagi. Nieyl tak lepaskan peluang untuk capture moment kita berdiri selaras dengan awam. Korang tengoklah, cantikkan..Dan gambar yang atas ni nieyl share tanpa sebarang editing ya...ini natural punya gambar dari handphone nieyl. Kalau tak silap nieyl, waktu jam 6.50-7.00 pagi sahaja korang akan dapat gambaran yang sebegini, lepas tu penuh dengan kabus..


Selepas breakfast, pergi pool and than naik bilik bersiap-siap untuk check out tapi sebelum turun tu kitaorang habiskan masa di kawasan hotel, bergambar sebagai kenang-kenangan . Nampak tak kabus belakang tu, sememangnya sejuk tau lagi time tu hujang rintik-rintik.

with husband


Ini berapa lapis baju pakai dah ni,sejuk benor...macam mana nak pergi korea musim sejuk ni mahu 10 lapis pakai ni sebabnya nieyl seorang yang tak tahan sejuk. Baju sejuk pun dah macam pergi obesi dah padahal genting je hehehe...fefeeling la sikit sebelum ke kundasang nanti hahaha...


Yang ini pun sama juga, fefeeling obesi


Last gambar sebelum ke kereta nak pulang ke rumah. Ini kawasan luar hotel untuk kita lepak-lepak dan bergambar, anak-anak pun boleh main bubble dekat situ. Oklah korang Insya'Allah kita jumpa di next entry okay...xoxo.. oh ya, sebelum tu, bawah ni nieyl ada share hotel yang nieyl stay tu..dipuncak dan korang tengoklah jalan dia..seram....












19 January, 2020

Langkah-Langkah Pencegahan Influenza

by on January 19, 2020
Langkah-Langkah Pencegahan Influenza | Assalamualaikum..Beberapa minggu ini kita dikejutkan  kes penyakit Influenza yang kini sedang merebak di Malaysia. Paling menyedihkan telah mengorbankan nyawa kanak-kanak. " Ya Allah Engkau Lindungi Lah kami dan anak-anak kami dari di jangkin virus ini Ya Allah" . Jika kita menonton berita setiap hari akan ada sahaja peningkatan kes Influenza ini. 

Berikut adalah langkah-langkah pencegahan yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk kita ikuti dan di amalkan bagi mencegah penyakit berjangkit itu.


Semua sedia maklum bahawa virus Influenza ini merebak melalui pernafasan. Ia boleh menyebabkan gejala jangkitan ringan ataupun serius. Namun dalam keadaan tertentu, ianya mungkin akan mengorbankan nyawa. 

Antara gejala Influenza 
  • Demam
  • Selsema
  • Sakit tekak
  • Batuk 
  • Sakit kepala
  • Sakit badan
  • Sukar bernafas
  • Sakit perut dan cirit birit (khususnya kanak-kanak)
Cara Penularan

Influenza merebak dari seorang individu yang dijangkiti kepada seorang individu yang lain melalui titisan salur pernafasan (respiratory droplets) apabila bercakap, batuk atau bersin. Titisan ini boleh mencemari permukaan dan menyebabkan jangkitan kepada individu yang menyentuh permukaan tersebut.

Mereka yang berisiko tinggi untuk dijangkiti


  • Kanak-kanak berumur kurang dari 5 tahun
  • Wanita hamil
  • Warga emas berumur 65 tahun dan ke atas
  • Individu dengan penyakit kronik (kencing manis, darah tinggi, asma dll)
  • Individu obes
  • Individu yang mempunyai daya ketahanan badan yang rendah (spt. pesakit kanser, penghidap HIV, pesakit yang menjalani rawatan kemoterapi dll)
Jika anak-anak terdapat simptom-simptom di atas, please bertindak dengan cepat bawa mereka ke hospital untuk pemeriksaan rapi jangan tunggu dah teruk baru nak bawa ke hospital. Ibu bapa perlu lebih peka terhadap kesihatan anak-anak setiap hari. Semoga anak-anak kita di jauhi dari penyakit berjangkit ini..Amin...

Akhirnya wishlist 2020 pertama termakbul

by on January 19, 2020
Akhirnya wishlist  2020 pertama termakbul | Syukur Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana makbulkan wishlist yang sebenarnya dari tahun ke tahun carry forword akhirnya dengan izin-Nya 16 Januari 2020, nieyl berjaya memiliki domain blog sendiri. Dah lama sangat nak ada domain sendiri since masa mula-mula menceburi dunia blogging lagi ketika itu hanya suka-suka untuk memenuhi masa lapang. 

Kata orang, untuk dapatkan sesuatu yang kita inginkan pastinya bukan mudah, pasti akan ada dugaan betul tak?nieyl sendiri tak terlepas dari diuji semasa nak mendapatkan domain ni. Tapi nieyl bersyukur ada hamba Allah yang sudi membantu nieyl sehingga ianya berjaya...Terima kasih banyak2 sis..😊

Terima kasih semua yang tak henti-henti ucapkan tahniah di facebook nieyl. Doakan semoga nieyl sentiasa istiqamah dalam dunia blogging ni ya. Biasalah manusia kan, kadang-kadang dia lupa diri bila dah sibuk dengan perkara lain.

17 January, 2020

5 Jambatan Hidup Yang Perlu Kita Tahu

by on January 17, 2020

Assalamualaikum...Salam jumaat semua..
Jom kita kenali 5 Jambatan Hidup yang perlu kita tahu..
Kita bukan sahaja perlu tahu tentang jambatan pulau pinang saje je ya..

Jambatan terpendek adalah Putus Asa
Jambatan terpanjang adalah Pengharapan
Jambatan terkuat ialah Iman
Jambatan termahal adalah Pengorbanan
Jambatan terindah adalah Kasih Sayang..


16 January, 2020

Lucky Friend

by on January 16, 2020
Lucky Friend | Kadang-kadang bila kita masuk kerja di sesuatu tempat tu, kita pun tak boleh nak agak macam mana kan. Ada ke orang nak berkawan dengan kita? boleh kita ngam dengan orang yang dah lama bekerja di situ. Ish..macam-macam kita fikir, betul tak? Nieyl dulu pun masa mula-mula masuk kerja tu tak ada ramai kawan pun, semua duduk sorang-sorang tunggu orang lain tegur, baru la kita buka mulut ni nak bersembang dan berborak. Yela, budak baru kan semua begitu..hahaha

Itu kalau kita yang masuk kerja. Cerita nieyl ni bila ada orang baru masuk kerja di bahagian nieyl ni. Sebab kita dah ada pengalaman jadi budak baru, nieyl pun rajin menegur , rajin bersembang. Lama-lama siapa sangka dia jadi kawan baik nieyl di pejabat. Rasanya dah 5 tahun kami berkawan rapat. Kebetulan mungkin sebab kitaorang bekerja sebagai PA bos-bos ni , kalau dia nak cuti, nieyl akan cover tempat dia. Kalau nieyl cuti pula?tak ado yang cover tempat nieyl sebab bos nieyl jaga diri sendiri ...Lupa pula nama kawan nieyl tu FAZ, bukan fast and furious tau..marah nanti dia..


Sebenarnya nieyl tak expect pun dia nak kasi hadiah dekat nieyl. Sebab hari tu nieyl agak sibuk ke sana ke sini untuk uruskan kerja-kerja yang terakhir. Masuk bilik je nampak ada paper bag Nealofa atas meja, terus pergi tanya dia hahaha...sebabnya dia jela yang selalu ada paperbag Nealofa sebab dia buat biz jual tudung dan shawl... So, memang betul dia kasi nieyl...berbunga-bunga hati akak ni..


Tapi lambat juga nieyl buka hadiah dia, rasanya seminggu selepas tu baru berkesempatan nak buka hadiah tu, Ya Allah..so cute mug warna fav nieyl lagi, actually I'm so lucky sebab dapat kawan macam awak FAZ.. Terima kasih sebab jadi kawan saya.. Walaupun kadang-kadang bila dia pakai spek mata , orang kata kami kembar.. Time cover tempat dia pun, orang selalu ingat nieyl ni dia sebab sama je kami ni hehehe.. Rindu nak breakfast sama, pergi karavan tani sama, pergi SPA sama YA Allah banyak perkara yang kitaorang buat sama-sama. 


" My dear FAZ, Thank you for be my good friend..Terlalu banyak perkara yang kita berkongsi , 
dari bab kerja sehinggalah hal personel. Awak seorang kawan yang baik, pendengar yang setia dan sentiasa ada bila saya perlukan seorang kawan. Memori dan kenangan dengan awak terlalu banyak. Saya harap, persahabatan kita ni akan kekal sampai bila-bila semoga ada rezeki kita berjumpa lagi "

Ok,jumpa di next entry okay.. XOXO

15 January, 2020

Cendawan Tiram Tumbuh Dalam Rumah

by on January 15, 2020
Cendawan Tiram Tumbuh Dalam Rumah | Sejak-sejak jadi suri rumahtangga ni terlebih rajin sikit nak tanam itu tanam ini, sebelum ni nieyl dah share nieyl tanam pokok bayam brazil kan. Hari ini nieyl nak share pula pasal cendawan tiram. Actually, nieyl dah beli bongkah ni sebelum berhenti kerja lagi, asalnya saja-saja je nak cuba buat sendiri untuk makan sendiri, so belilah 2 bongkah untuk percubaan.


Tadaa..ini gambar fresh pagi tadi bangun tidur terus pergi tengok cendawan, serius besar-besar weh. Geram tengok. Dia jadi sebesar ni hanya 1 malam sahaja, percaya tak?ya..nieyl pun macam tak percaya. Ini kali kedua nieyl tuai ni, yang sebelum ni hanya 1 bongkah je yang berhasil. Mak nieyl pun teruja juga sampai suruh nieyl beli lagi bongkah. 

Kalau ada yang tanya susah ke nak jaga?Sebenarnya tak susah pun yang penting bila dah matang, kita korek bagi buang putih-putih dalam bongkah tu, tutup semula dalam masa 3 hari, buka tutup dia dan tunggu la dia keluar untuk jadi cendawan. Begitulah sehingga 7x dan jangan lupa spray sehari 2 kali untuk dia sentiasa lembab. Oh ya, bongkah-bongkah ni tak boleh letak di luar ataupun kawasan yang panas ya, dia kena letak di tempat yang lembab. Macam nieyl, letak dalam rumah saja, nak spray pun senang. 

Kebaikan cendawan..
  • Tiada bahan kimia
  • Tiada buangan haiwan
  • 100% organik Taman tertutup
  • Amalan kebersihan dalam penanaman
  • Khasiat tinggi
  • Pemakanan sihat
  • Sesuai untuk diet sayur
  • Disukai kanak-kanak


Untuk kali kedua ni, mak nieyl buat masak sup bersama ubi kentang. Alhamdulillah rasa fresh sangat cendawan yang baru di petik. Di bawah nanti nieyl akan share dekat mana nieyl beli bongkah cendawan ni okay..


Shopee : Abang Lanjak

14 January, 2020

Nak Kulit Cantik Meh Makan Longan

by on January 14, 2020
Kulit Cantik Makan Longan | Buah yang rasanya manis menyegarkan apa?Mestilah buah longan yang sentiasa menjadi kesukaan ramai. Termasuklah nieyl tapi itu dahulu kala, sekarang tidak lagi sebab ada peristiwa hitam yang nieyl alami sampai fobia nak makan buah ni. Itu nieyl, korang jangan ikut. Korang kena suka makan buah longan ni kalau nak kulit yang cantik dan bersinar cehwahh..


Buah longan ni kaya dengan vitamin C, tembagam nagnesium, fosforus, mangan dan merupakan sumber terbaik potassium. Selain itu juga buah longan terdapat viutamin b termasuklah asid folik. 

Kehadiran vitamin C yang tinggi dalam buah longan ini untuk sintesis kolagen yang akan memastikan kulit kita tegang dan sihat. Antioksidan melindungi radiasi ultraungu dan membersihkan tekanan oksidatif dalam sistem tubuh.

Jangan tak tahu ya, longan juga dikatakan mampu membantu mengurangkan kedutaan, bintik hitam, jeragat dan parut. Isi buah mengandungi vitamin B, vitamin C dan atioksidan yang memiliki sifat-sifat anti antipenuaan dan meminimakan kekeringan pada kulit .

Ada juga yang kata buah longan boleh meransang tenaga, maksudnya bila kita makan buah longan ni mampu meningkatkan tenaga dan mengurangkan kelesuan.Ha..lepas ni kalau rasa tak sihat tu, boleh la cuba makan buah longan ni ya.

Apa-apa pun tips dari nieyl , kalau nak kulit yang cantik kita kena rajin amalkan pemakanan yang sihat, ada yang nak kulit cantik tapi tak suka makan sayur, tak suka makan buah yang banyak vitamin C..Tak boleh la begitu ya, nak cantik kena lah dari dalaman, orang kata cantik semula jadi buka taruk bedak setebal 2 3 inci ya....Ok Bye