29 September, 2017

VITAMIN C SERUM By Annona Beauty

by on September 29, 2017

Hai korang, hari ini nieyl nak share ngan korang salah satu produk kecantikan yang nieyl sendiri guna dan ianya sangat berkesan untuk semua jenis kulit. Selain nieyl amalkan vitamin c untuk dalaman, nieyl juga ambil serum vitamin c untuk kekalkan kulit nieyl lembab dan tidak cepat rosak kalau kita pakai make up hari -hari. 

Harganya sangat murah dan berbaloi untuk dapatkan serum c yang best ini.

Untuk Trial 5ml
1 Botol RM39
3 Botol RM100

Untuk Normal Pack
1 Botal RM90
2 Botal RM150 Free vitmin c mosturizer cream (ada spf 30)
2 Botal RM150 Free 1 DERMAROLLER

Jangan segan,jangan malu untuk whatsapp nieyl okay..

APA YANG ISTIMEWA SANGAT VITAMIN C SERUM ANNONA NI?
==================
# kekuatan 10x vitamin C - pertama di pasaran
# mudah digunakan - hanya titis dan sapu pada kulit
# mampu milik - 1 botol tahan lebih sebulan
# boleh bawa solat
# tiada campuran alkohol - guna tanpa was was
# tiada pewarna tiruan & pewangi tambahan. Sesuai untuk kulit sensitif
# diluluskan KKM (NOT161004544K)
# dikilangkan di kilang berstatus GMP
# jenama Annona yang dipercayai ramai - 4 tahun dalam pasaran
.

INSYA ALLAH
VITAMIN C SERUM SESUAI UNTUK MASALAH :
===================
 Liang pori terbuka
 Parut pada kulit
 Jeragat
 Kulit rosak akibat salah guna kosmetik
 Tona kulit tak sekata
 Kulit kusam
 Penuaan kulit pramatang
.
Serius berminat?
.
.
Whatsapp sekarang,www.wasap.my/6017-3583792
.

Pergi Pasar Malam Hanya Kerana Yong Tau Foo

by on September 29, 2017
Pergi Pasar Malam Hanya Kerana Yong Tau Foo | Kalau dekat tempat nieyl tinggal ini ada 2 hari pasar malam,iaitu hari selasa dan hari khamis tapak yang berlainan. Yang paling hampir dengan rumah adalah hari khamis. Walaupun dekat dengan rumah, nieyl rasa dah lama sangat nieyl tak pergi ke pasar malam,makan bulan juga lah sebabnya kalau pergi pasar malam nieyl tak tahu nak beli apa.

Pernah je pergi pasar malam beria sangat nak pergi,last-last entah apa-apa entah yang dibeli sampai habis beringit-ringit tapi tak makan. Malam tadi tak tahu kenapa tiba-tiba en.husband bisik dengan telinga dia nak pergi pasar malam..tahu la malam jumaat sayang tak perlu nak berbisik sangat ya..  

Nieyl order Yong Tau Foo je dekat husband sebab dah lama nieyl tak makan, memang kalau pergi pasar malam je menu yang akan nieyl beli adalah Yong Tau Foo..Tapi yong tau foo pun kena tengok juga sebab nieyl suka yang goreng-goreng je,kalau yang hotdog,ketam semua tu nieyl jarang ambil dan wajib kena ada kuey tiew tu..sedapnyaaa...


28 September, 2017

27 September, 2017

Abadikan Kenangan Bersama Printcious Dengan Mudah

by on September 27, 2017
Abadikan Kenangan Bersama Printcious Dengan Mudah  | Nieyl seorang yang sangat suka barangan yang berkonsepkan DIY. Dan dah menjadi satu trend nieyl sekarang ni abadikan setiap kenangan dengan barangan DIY . Kalau lihat rekod order nieyl bersama dengan Printcious rasanya sudah hampir 5x nieyl tempah barangan DIY seperti mug, mouse pad dan ceramic tiles . 



Printcious menawarkan pelbagai pilihan yang banyak yang kita pun rambang mata nak pilih yang mana satu. Antaranya ada T-shirt , Mug, Ceramic Ties, Cushions, Mouse pad, phone cases dan lain-lain lagi. Tapi yang paling best sekali adalah korang boleh print apa sahaja yang korang suka atas hadiah yang korang pilih tadi . Menarik bukan? haa ..bertetapan lah dengan tagline Printcious iaitu " Precious Gifts Form Your Heart" . Jadi hadiah tu boleh di simpan buat kenang-kenangan sampai bila-bila.

Sebab Printcious menjadi pilihan nieyl
Mesti korang tertanya kenapa nieyl sampai 5x tempah barangan di Printcious ni kan, kadang-kadang nieyl bukan sahaja buat DIY untuk diri sendiri, ada juga nieyl buat untuk hadiahkan kawan-kawan nieyl. Antara sebabnya :-

*Yang penting boleh customs sendiri dengan mudah
*Arahan, langkah-langkah untuk design sesuatu barang itu mudah.
*Harga sangat murah dan sentiasa ada diskaun.
*Design ready made yang cantik-cantik
*Penghantaran yang cepat dalam masa 1-3 hari sahaja.


Barangan yang ada di Printcious untuk hadiah
  • T-shirts 
  • Mugs 
  • Cushion
  • Ceramic tiles
  • Mousepads 
  • Canvas Photo 
  • Fridge Magnet
  • Phone Cases
  • Caps
  • dan banyak lagi
Apa yang best lagi tentang printciuos ni adalah hadiah dan DIY barang design korang boleh buat sendiri tau kalau korang mahir tapi kalau korang tak mahir pun tak apa sebabnya di website Printcious ni dieorang dah sediakan banyak design-design yang ready made so, korang boleh pilih ikut yang mana korang suka dan arahan untuk design pun sangat mudah..Korang mesti pandai punya.

Dan korang boleh gunakan gambar-gambar korang sendiri kalau korang tak nak guna gambar yang sedia ada di website pun. ha..boleh jadikan hadiah ataupun hiasa di dalam rumah korang lepas ini.

Kalau sebelum-sebelum ini nieyl baca tempah ceramic tiles untuk hiasan rumah, kali ini nieyl rasa nak tempah T-shirt pula untuk kenang-kenangan bersama Printcious. Design untuk baju T-shirt tu pun nieyl dah pilih dah, nieyl nak letak header blog nieyl sendiri..mesti cantik kan..

Mak request Ceramic Tiles untuk hadiah

Birthday mak nieyl next week, jadi nieyl memang plan nak buatkan satu ceramic tiles mak dan ayah sebagai kenang kenangan. Mesti mak suka kan,sebab pernah sekali tu mak kata nak buat juga untuk letak dalam bilik. ee..tak sabarnya nak buatkan untuk mak sebagai hari jadi dia.

Cara-Cara untuk membuat tempahan di Printcious

Ok nieyl nak share dengan korang, cara-cara korang nak buat tempahan di Printcious but first of all korang wajib kena daftar dulu okay..


Pergi ke www.printcious.com  dan create account,boleh guna email ataupun login via facebook terpulang pada korang okay. Macam nieyl memang dah biasa guna email.


Nieyl klik shop dan pilih T-shirt sebab nieyl nak buat T-shirt so,kalau korang nak buat barangan lain korang just klik barang apa yang korang nak okay. Dan nieyl akan pilih design sendiri,korang pun boleh pilih T-shirt yang ready-made. 


Kemudian pilih warna baju dan size baju yang kita nak dan jangan lupa isi kotak quantity nak berapa helai. Korang jangan risau,printcious tiada limit walaupun sehelai atau satu barang pun dieorang akan terima tempahan korang okay. Kemudian klik customize.


Lepas tu korang boleh download gambar yang korang nak letak di barangan korang, macam nieyl pilih T-shirt dan nieyl pilih header blog untuk letak di T-shirt tu,so..dia akan jadi seperti di atas ni. 

kalau korang rasa nak buat barangan lain, korang boleh klik coutinue shopping..kalau tak ada boleh klik checkout untuk ke bahagian payment dan shipping.


Akhir sekali, isikan alamat untuk diposkan barang yang kita dah tempah tadi tu. Sangat mudah kan, jadi bila-bila masa sahaja korang boleh buat sendiri. Segalanya di hujung jari kita tak perlu lagi kita nak pergi ke kedai,upah orang kedai sebab dengan printcious korang boleh design sendiri apa yang korang suka.



Fenomena Baby Shark Dance

by on September 27, 2017
Fenomena Baby Shark Dance | Baru-baru ni time nieyl pergi shopping dengan kakak-kakak nieyl bersama anak buah, biasa la nak anak-anak duduk diam di buka baby shark dance ni,bukan main suka dieorang. Itulah kali pertama nieyl tengok dan dengar lagu baby shark ni..


Lagu baby shark kini menjadi fenomena baru dikalangan masyarakat dunia,lagu yang bertemakan tentang keluarga ikan yu berjaya menarik semua peringkat umur. Kalau korang tengok video ni mesti rasa macam ala..cute nya dan sangat comel lagipun muzik dia budak-budak senang ikut. Cucu nieyl yang setahun lebih tu pun kalau buka baby shark ni amboi..dia goyang dan goyang tangan ni..

skrg ni dah pun banyak parodi yang dieorang buat,korang taip jela dengan youtube tu tak kurang juga ada artis-artis malaysia juga yang buat parodi baby shark ni...lawak..hihihi

26 September, 2017

Movie Review | Kingsman The Golden Circle

by on September 26, 2017

Movie Review | Kingsman The Golden Circle | Lama rasanya tak pergi tengok movie sebabnya adalah en.husband bukan kaki wayang..Weekend lepas nieyl berkesempatan pergi tengok kingsman anak-anak buah nieyl yg 18thn ke atas. Kalau nak tonton Kingsman 2 ni wajib pergi tonton dulu Kingsman yang pertama kalau tidak susah korang nak faham jalan ceritanya. Filem yang bercorak komedi dan aksi ini mula ditayangkan pada 21 September 2017 yang lalu yang telah mendapat sambutan yang hangat dikalangan penonton.

"Kingsman: The Secret Service" memperkenalkan dunia kepada Kingsman - sebuah agensi perisikan antarabangsa yang beroperasi di peringkat kebijaksanaan tertinggi, yang matlamat utama adalah untuk menjaga dunia selamat. Dalam "Kingsman: The Golden Circle," pahlawan kita menghadapi cabaran baru. Apabila ibu pejabat mereka dimusnahkan dan dunia dijadikan tebusan, perjalanan mereka membawa mereka kepada penemuan sebuah organisasi mata-mata bersekutu di AS yang dipanggil Negarawan, sejak hari kedua mereka ditubuhkan. Dalam pengembaraan baru yang menguji kekuatan ejen mereka dan kecerdasannya, kedua-dua kumpulan organisasi rahsia elit bersama-sama mengalahkan musuh biasa yang kejam, untuk menyelamatkan dunia, sesuatu yang menjadi kebiasaan untuk Eggsy.

Review Nieyl

Seperti yang nieyl jangkakan filem ini tidak menghampakan peminat Kingsman. Filem ni memang best dan penuh dengan gelak tawa dan aksi-aksi yang menarik. Lagi -lagi watak Eggsy yang hensem lagi cool ini berjaya membuatkan penonton tak sabar-sabar nak tunggu next scene. Jadi amat berbaloi untuk pergi menonton kepada yang belum menonton.

Star
✰✰✰✰✰

Insan yang akan ada setiap masa dengan kita

by on September 26, 2017


Hai korang..hari ni nieyl nak sembang tentang insan yang sentiasa akan ada dengan nieyl tidak kira dalam apa jua keadaan pun. Ini mak nieyl yang tersayang, kulit putih dan mata sepet nieyl mewarisi daripada mak. Semua orang cakap mak nieyl muda lagi, actually umur mak nieyl dah pun mencecah 65 tahun pada tahun ni. Alhamdulillah, Allah masih berikan mak kekuatan dan kecergasan untuk menjalani kehidupan dan menjalankan kewajiban sebagai hamba Allah swt..

Sekarang ni mak dan ayah nieyl tinggal serumah dengan nieyl.Mak sepenuh masa dengan nieyl cuma ayah nieyl seminggu 2x je dapat jumpa sebab ayah nieyl ada 3 isteri,so..pandai-pandailah korang fikir lagi 5 hari tu ke mana ya..hihihi.. Mak nieyl seorang yang pandai masak sampai buka kedai makan tau tapi mak dah serahkan kedai makan tu dengan abg sulung,so mak nieyl just masak sahaja. Alhamdulillah rata-rata pelanggan yang datang makan di kedai mak nieyl, semua akan datang lagi dan lagi. Kata pelanggan masakan mak sedap macam masakan kampung halaman dieorang.

Korang nak tahu, kalau nieyl minat ngan tudung brand mumuscave, mak nieyl ni pula suka brand neelofa hijab..hahaha..nieyl sensdiri pun tak beli neelofa hijab tauu..hihi..Tak apa asalkan mak bahagia. Selalu nya kalau nak pakai tudung, mesti mak nak orang pakaikan biasa mak akan cari anak buah nieyl,tak pun nieyl itupun kena tunggu nieyl bersiap dulu la...

Kalau nak pergi kenduri atau keluar jalan-jalan, nieyl memang make up lebih sikit selalunya akan ambil masa lebih dari 30 min untuk make up, jadi mungkin buat mak rimas kot sebab kena tunggu nieyl siap make up, sampaikan mak pun nak make up juga..hahaha..

last sekali tentang mak nieyl ni, mak akan bising kalau nampak nieyl asyik mengunyah je.. Tapi yang peliknya bila mak dah siap masak (weekend) , bila nieyl tak nak makan dia pujuk suruh nieyl makan...sampai en.husband pun gelak tengok gelagat mak nieyl.. hihihi.. Walaupun dah kahwin bersuami, mak nieyl tetap ambil berat tentang makan pakai nieyl..sayang makkkk ♥

Minggu depan birthday mak nieyl...
tengah survey tempat makan best nak bawa mak..

kepada yang masih mempunyai mak, sama-sama kita perbaiki diri kita untuk lebih menyayangi ibu kita sampai bila-bila, kepada yg tiada ibu lagi, salam takziah dan banyakkan berdoa semoga arwah ibu-ibu kita sentiasa tenang disana dan di tempatkan bersama orang-orang beriman..Al fatihah


25 September, 2017

Murad | Mengekalkan Kemudaan Kulit Anda

by on September 25, 2017
Kuala Lumpur, Malaysia:Jika anda berasa wajah anda kasar dan ketat, maka anda mungkin mempunyai kulit yang kering. Ini bermakna kulit anda kekurangan air. Apabila kulit dehidrasi, ia akan menghasilkan lebih banyak minyak untuk mengimbangi kelembapan kulit. Ini akan menyebabkan jerawat, kerengsaan dan tompok kering di wajah. Keaadaan in akan menjejaskan kesihatan dan keyakinan kita.

Dehidrasi adalah satu masalah besar – Kulit kami di Asia selalunya akan terjejas lebih teruk daripada yang lain kerana kelembapan cuaca di sekeliling kita. Penyelidikan telah menunjukkan bahawa 40-72 peratus pengguna kerap mempunyai kulit kering di wajah mereka*. Walaupun meminum air adalah sangat penting untuk mengembalikan kelembapan dan kemudaan kulit, ia mungkin bukan penyelesaian yang mencukupi untuk memerangi dehidrasi kulit.

Kulit yang sihat adalah satu sebab kami akan berasa lebih baik. Salah satu cara untuk meningkatkan keyakinan anda adalah untuk memberikan kulit anda lebih cerah dan kelihatan lebih licin Produk baru Murad dicipta untuk mengembalikan kulit kami sihat, bersinar dan berseri dari dalaman ke luar

Produk ini dilengkapi dengan 2 langkah sistem yang unik dimana ia melembutkan kulit dan memberikan faedah anti-penuaan dengan memberikan dos penghidratan yang mengagumkan sehingga 400% untuk mengurangkan garis halus dan kedutan.

Retexturizing Swabboleh melembutkan kulit dan menghidratkan kulit yang kering. Ia mempunyai Lactic Acid,Glycolic, and Hyaluronic Acids yang menyokong pergerakkan sel untuk menyerikan kulit dan membersihkan sepihan kulit untuk mengungkap kulit yang licin, cerah dan bercahaya. Saiz Swab ini direka khas untuk kulit anda yang halus dimana ia membantu mengurangkan garis-garis halus dan kedutan.

Apabila menandatangani dehidrasi kulit dan kulit kusam, bungkusan Murad Moisture Infusion Mask dipenuhi asid hyaluronik yang akan mengembali and menyuburkan kulit, ia berfungsi sebagai penghidratan segera yang sehingga 400% untuk kulit anda. Dengan penggunaan yang berpanjangan, kulit muka yang kering dan mengungkap tidak akan berlaku lagi.

Dan mengandungi 4 rawatan mudah termasuk:Retexturizing Swab – Swab besar ini adalah tunas kapas bertutup yang telah tepu dalam campuran berasaskan AHA campuran Latuc dan Glycolic Acid, yang berfungsi untuk melembapkan lapisan permukaan kulit dengan perlahan, melarukan sel-sel mati dan membersihkan liang-liang kulit yang tersumbat untuk memberikan tekstur yang lebih halus.

Moisture Infusion Mask - Topeng lembaran memberkalkan asid hyaluronik untuk memberikan rangsangan segera kepada tahap kelembapan sehingga 400% dan membantu mengurangkan kesan garis kedut. Kulit akan berasa lebih cantik dan bersinar apabila kesan kedutan berkurangan.

LANGKAH-LANGKAH MENGGUNAKANNYA
Gunakannya sekali seminggu.

Langkah 1- Retexturizing Swab: Sapu swab di muka yang bersih. Jangan bilas.
Langkah 2 - Moisture Infusion Mask: Letakkan topeng lembaran di muka selama 15-20 minit. Keluarkan topeng lembaran dan jangan bilas. Kemudian sapukan pelembap kepada muka.

Diasaskan lebih dari 28 tahun yang lalu, Murad adalah jenama doktor pertama yang diiktiraf di Amerika Syarikat. Jenama ini tetap benar dengan prinsip saintifik pengasasnya, dermatologi terkenal di dunia; Howard Murad, M.D. Melalui lebih daripada 50 tahun pengalaman penyelidikan Dr. Murad telah membuktikan bahawa kecantikan dan kesihatan adalah saling berkaitan dan terbaik dicapai melalui pendekatan inkusif yang meningkatkan setiap sel di dalam badan. Murad Hydro-Glow Aqua Peel boleh didapati di kedai Murad diseluruh Malaysia.Ia juga boleh didapati di laman http://www.murad.com.my/www.murad.com.my
bermula pada pertengahan bulan September. Nikmati diskaun 10% pada produk Hydro-Glow Aqua Peel apabila anda membeli di laman dengan kod GLOW https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin" & https://www.murad.com.my/unlock-secret-to-youthful-skin sah sehingga 31st Mac 2018.


MENGENAI MURAD, INC.
Ditubuhkan pada tahun 1989, Murad adalah jenama penjagaan kulit klinikal perintis yang didedikasikan untuk mengalakkan orang ramai untuk hidup dengan lebih bahagia, sihat dan hidup yang lebih penuh. Disokong oleh 19 paten yang unik dan warisan yang mempunyai lebih daripada 30 tahun penyelidikan dan ujian klinikal, falsafah unik Murad, yang dikenali sebagain Connected Beauty, adalah pendekatan seluruh badan manusia untuk kesihatan dan kecantikan yang memberi inspirasi kepada orang untuk menyuburkan kulit mereka, membangkitkan badan mereka melalui aktiviti fizikal, “Eat” air dengan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan sumber air, dan pemikiran “Be Kind To Their Mind”.

Untuk maklumat lanjut mengenai Murad, log masuk www.murad.com.my atau Facebook Murad di Murad.Malaysia.

Belajar buat karipap kesukaan En.Husband

by on September 25, 2017
Belajar buat karipap kesukaan En.Husband | Bila dah cuti lama-lama duduk rumah tak tahu nak buat apa..terhasil lah idea nak buat karipap..sebelum kahwin dulu pernahlah sekali dua belajar buat karipap dengan mak. Lepas kahwin ni rasanya ini kali pertama nieyl buat karipap untuk suami tercinta. 

Karipap antara kuih yang paling fav en.suami , dia kata arwah ayah dia buat karipap sedap so nieyl pun cuba sedaya upaya untuk buat yg sedap-sedap tapi en.suami kata sedap cuma kena belajar dengan MIL cara arwah ayah mertua buat...hihihi..




Inilah rupa karipap nieyl yang comel tu, kelim tu nieyl first time buat sendiri tanpa bantuan mak.. Ok x?boleh la kan walaupun x berapa nak kemas sangat,mungkin kalau hari-hari buat terer la...


Bahan-bahan

(inti)
Ubi kentang/ keledek
Serbuk kari ayam
Cili Kering (kisar)
Udang kering
Daun kari
Bawang Besar (tumbuk)
Bawang Putih(tumbuk)
Air

Cara-caranya
  • Tumis bawang besar,bawang putih,daun kari,cili kering,udang kering,serbuk kari ayam sampai kering sikit
  • Kemudian masukkan ubi kentang/keledek dan air
  • Kacau sehingga masak dan sejukkan

(Kulit)

Tepung gandum
Air Garam
Minyak Panas

Cara-caranya
  • Tuang minyak panas ke dalam tepung, dan gaulkan (jgn pakai tangan,pakai senduk kayu ke)
  • Lepas tu masukkan air garam dan uli pakai tangan sampai jadi doh..

21 September, 2017

Bila Pass Kerja Kau Tertinggal

by on September 21, 2017
Bila Pass Kerja Kau Tertinggal | Hari selesa yang lepas, pada asalnya memang dah plan nak datang office awal dari biasa sebab kebetulan 19hb tu ada event di Dataran Pahlawan Putrajaya tu,so..untuk mengelakkan kesesakan nieyl sampai office pukul7 pagi. 

Masalahnya bila nak masuk pintu Basement tu,sekali tengok pass tak tergantung dekat leher itu maknanya pass tertinggal di rumah..waduh..nasib baiklah area basement ramai yang lalu,so..relax sikit lah. Dah sampai aras 6 tu dah tentu lah tak boleh nak punch in sebab pass tak ada, dah tu nak masuk pintu utama pun tak lepas,kena tunggu orang sampai. 

Aras nieyl memang tak ramai yang masuk 7.30 so, memang nieyl kena berdiri menunggu orang sampai, buka kan pintu..hahaha...adalah dekat 30minit tunggu dekat luar tu..sedey!!


Pengajaran
Sentiasalah letak pass kerja di tempat yang mudah kita ambil ya, supaya tak jadi macam nieyl ni ha..

19 September, 2017

Lagi Taktik Penipuan Hati-hati

by on September 19, 2017
Lagi Taktik Penipuan | Semalam nieyl terima satu whatsapp yang mencurigakan. Actually kalau kita ni beware selalu, kalau dapat whatsapp/email/sms yang berbentuk sebegini selalunya kita akan ignore kan sahaja sebab dah pastinya ini satu penipuan.  Betul tak? Semalam juga nieyl ada perasaan beberapa rakan FB nieyl pun publish whatsapp yang sama yang dieorang terima. Sangat licik cara nak menipu orang lain ya.. Kalau rasa untuk lebih yakin, korang yang pula pergi call no yang tertera di whatsapp tu, korang boleh pergi centre atau direct line di web rasmi kalau ada. So,hati-hati korang jangan sampai menjadi mangsa mereka. 

18 September, 2017

Shopping Di Jakel Mall sangat menyeronokkan!

by on September 18, 2017
Shopping Di Jakel Mall sangat menyeronokkan! | Happy monday korang, selamat bekerja ya semua, tak mo monday blues okay sebab this week kan kita kerja 4 day je..yeay!happy kan..cuti 3 hari this week. 

Last week seperti yang dirancang, nieyl dengan my sukasih sister pergi shopping di Jakel Mall KL ini kali kedua nieyl ke Jakel Mall KL, bulan lepas nieyl datang juga untuk survey kain-kain, so..last week pergi sekali lagi untuk beli. kitaorang ingat beli kain sekayu ni sekejap je rupanya lamo juga berjam-jam kitaorang dalam Jakel Mall ni tapi sangat puasa hati sebabnya layanan Jakel memang tip top la,melangkah masuk ke ke dalam tu akan ada staff yang akan menawarkan perkhidmatan untuk membantu..bagus²..


Bila dah nak habis shopping, sempat snap gambar kenangan depan Jakel ni bukan selalu dapat shopping banyak macam ni. Mesti ramai yang tertanya banyak nya shopping kan, ala korang ini bukan semuanya nieyl punya, ni semua shopping kain untuk semua adik beradik,ipar duai semua untuk majlis perkahwinan adik bongsu nieyl Insya'Allah bulan 12 nanti.


Penuh bonet kereta dengan plastik Jakel, nieyl suka sangat shopping di Jakel Mall KL ni sebab luas dan lebih banyak pilihan dan menawarkan harga yang super best la..Walaupun harga dia murah tapi kualiti dan corak kain dia sangat cantik. (dah angan-angan nak spend duit gaji bulan depan nak beli kan)

15 September, 2017

Rezeki Pemberian Orang

by on September 15, 2017
Rezeki Pemberian Orang | Syukur Alhamdulillah, nieyl sentiasa di kelilingi dengan mereka-mereka yang sentiasa murah hati dan suka bersedekah. Sebenarnya sangat banyak boleh dikatakan hampir setiap bulan pasti akan ada. Apabila di kelilingi orang-orang yang murah rezeki ini, secara tidak langsung ianya mengajar nieyl untuk turun mengamalkan amalan mulia seperti mereka. Semoga mereka-mereka ini sentiasa dimurahkan rezeki kerana amalan mereka yang ikhlas dan baik ini..Amin...


Kek Lapis Sarawak


 Nasi Dagang 


trifle pudding


Aiman Tino - Ku Hanya Sayang Padamu (Official Music Video with Lyric)

by on September 15, 2017

Mungkin Kali ini

Bukan Lagi aku
Yang Kau sakitkan

Mungkin Tiada lagi

Ku Di dunia ini
Kau Bidadari

Bila malam bila rindu

Tiap kali ku cuba
Melupakanmu

Ada saja mu

Kata Padaku
Aku Dihidupmu

Bukan Aku mau jauh

Bukan Juga ku benci

Pada Dirimu

Bukan Niatku
Lukai Kamu
Bukan Diriku

Benar

Ku Hanya sayang padamu
Bukannya Takdirku
Untuk Bersamamu


Jika

Setiap Langkah ku ini
Terhenti Disini
Untuk Selamanya
Izinkan Ku pergi

Bila Malam bila rindu

Tiap Kali ku cuba
Melupakanmu

Ada saja mu

Kata padaku
Aku dihidupmu

Bukan Aku mau jauh

Bukan juga ku benci

Pada Dirimu

Bukan Niatku
Lukai Kamu
Bukan Diriku

Benar

Ku Hanya sayang padamu
Bukannya Takdirku
Untuk Bersamamu

Jika

Setiap Langkah ku ini
Terhenti Disini
Untuk Selamanya
Izinkan Ku pergi

Izinkan Ku pergi

Izinkan Ku pergi

SUPPORT ME!! Contest

by on September 15, 2017

Jom Join Ramai-ramai...( Click banner ya)

Ulasan / Pendapat
" Template dan design blog pokucu.com simple, bersih dan kemas. Didoakan semoga blog pokucu.com terus maju dalam menyampaikan berita dan perkongsian ilmu yang berguna kepada pembacanya, Insya'Allah" 

14 September, 2017

Juice Work : Minum minuman yang lebih sihat!

by on September 14, 2017
Dengarlah suara hatimu ... dan minum minuman yang lebih sihat!

KUALA LUMPUR: Senyap dan merbahaya, ia merayap didalam anda semasa anda tidak
menyedarinya.Dan ia adalah pembunuh No. 1 di negara ini.Apa yang kami maksudkan adalah penyakit jantung, dan kira-kira 20% daripada rakyatMalaysia terdedah kepadanya. Menurut kajian Institute Jantung Negara (IJN), penyakitjantung asalah punca utama kematian dikalangan wanite dan bukan kanser payu sarasepertimana yang dianggap oleh kebanyakkan orang.

Wanita yang berusia 45 tahun ke atas mempunyai kebarangkalian yang sama seperti lelaki untuk mengalami penyakit jantung. Sebelum menopaus, badan wanita mempunyai kelebihan berbanding dengan lelaki, kerana badan mereka menghasilkan jumlah estrogen yang mencukupi untuk mengurangkan risiko serangan jantung berbanding dengan lelaki.

Akan tetapi, selepas menopaus berlaku, bilangan perlindugan daripada estrogen menurun, dan jika ia digabungkan dengan faktor risiko lain seperti diabetes dan obesiti, itulah bagaimana penyakit jantung akan berlaku. Realitinya, kami berada di negara yang mana IJN menyaksikan pesakit lelaki/wanita –
semuda 20 tahun menjalani pemberdahan pintasan untuk membersihkan arteri yang tersumbat. 

Oleh itu, sempena Hari Jantung Sedunia yang akan berlangsun pada 29 September setiap
tahun, Juice Works memperkenalkan “Heartbeat”, minuman bermusim yang si penuhi dengan semua kebaikan semulajadi untuk membantu kami melawan pembunuh senyap ini.

Jus ini diperbuat dari limau gendang, timun, oren, lobak merah dan epal, Heartbeat kini boleh didapati di setiap cawangan Juice Works dan Juice Works2Go. Apa lagi, jika anda seorang ahli VIP Juice Works, anda akan juga mendapat 10% diskaun daripada harga runcit**!


Kenapa Limau Gendang? Kerana gabungan nutrien berkuasa serat, lycopene, vitamin C, kalium dan choline di dalam limau gendang ini boleh membantu mengekalkan jantung yang sihat. Satu penyelidikan mendapati bahawan makanan yang ditambah dengan limai gendang merah segar mempengaruhi tahap lipid darah, terutama trigliserida. 

Kenapa Timun? Rendah kalori kandungan fiber dan air yang tinggi, timun juga adalah kaya dengan potassium yang membantu mengurangkan tekanan darah. Ia juga mengandungi polifenol yang dipanggil lignans, yang boleh mengurangkan risiko kanser tertentu. Bonue: Ia kaya dengan vitamin K yang penting untuk kesihatan tulang.

Mengapa Oren? Para penyelidik telah melaporkan bahawa buah ceria ini mempunyai antioksidan yang dipanggil hesperidin, yang meningkatkan fungsi saluran darah dan membantu menurunkan risiko penyakit jantung seseorang. Hesperidin adalah sebatian yang berasaskan tumbuhan yang dipanggil falvonoid, yang dikatakan dapat meningkatkan kesihatan sel-sel yang halus yang mengalirkan saluran darah.

Kenapa Lobak Merah? Lobak merak adalah sumber yang sangat baik untuk antioxidant alpha dan beta karoten, yang diprocess oleh tubuh badan ke retinol (vitamin A), yang baik untuk kulit, paru-paru, sistem kekebalan tubuh dan kesihatan jantung. Ia juda mengandungi
antioksidan lutein, yang penting untuk kesihatan mata.

Kenapa Epal? Kajian telah menunjukkan bahawa memakan epal setiap hari dapat membantu menurunkan kolesterol jahat yang disebut LDL dalam tubuh badan dan dua penanda lain yang berkaitan dengan plak dan peradang di dinding arteri. Ia seolah-olah epal hidup sehingga pepatah lama membantu untuk menghindari daripada doktor apabila dimakan setiap hari. Jadi, dengarlah suar hatimu dan dapatkan Heartbeat hari ini untuk menjadi lebih kuat dan sihat!
** Ia tidak boleh digabungkan dengan diskaun / penawaan / baucar yang lain
** Minuman bermusim in hanya boleh diperolehi sehingga 31 Oktober 2017.
** Sementara stok masih ada
** Juice Works Malaysia mempunyai kata putus terakhir mengenai promosi ini.

MENGENAI JUICE WORKS Malaysia

Juice Works Malaysia adalah perintis syarikat jus buah-buahan yang segar di negara di mana mereka dipercayai oleh beribu-ribu pelanggan-pelangang setia untuk kraf yang mengunnakan ramuan bahan-bahan semulajadi yang terbaik.

Diasaskan oleh Jason Choy dan Ling Mooi Li, pasangan berkenaan membuka kiosk pertama di pusat beli-belah Curve pada Disember 2004. Setelah tidak lama ia dibuka, kisok tunggal ini telah memenangi pujian daripada pelanggan-pelanggan untuk menu jus yang sihat dan smoothie yang sangat lazat.

Bermula daripada satu kiosk, Juice Works Malaysia telah berkembang sebagai syarikat pembekal jus buah-buahan dan smoothie segar premium di negara ini yang mengkhusus dalam menu hebat untuk lebih daripada 30 pilihan buatan tangan. Jenama ini terkenal dengan minuman sihat yang segar, dibuat selepas pesanan dan lazat menjamin pelangan akan kembali melawatnya lagi. Daripada eksekutif perniagaan yang sibuk kepada ibu bapa dan pengguna yang mementingkan kesihatan, Juice Works Malaysia mempunyai minuman yang sesuai dibuat segar untuk setiap keperluan individu.

Juice Works Malaysia kini boleh dijumpai di 29 lokasi di seluruh negara dengan banyak lagi akan di buka pada masa yang akan datang. Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkat untuk gaya hidup sihat, Juice Works Malaysia juga menawarkan peluang francais sebagai sebahagian daripada rancangan pengembangannya, serta kiosk mudah alih untuk menyampaikan minuman kepada pelanggan yang asyik bergerak.

Tahun 70-an Version

by on September 14, 2017


Tahun 70-an Version | Aplikasi facebook ni macam-macam hal betul, tengok nieyl terjebak juga kononnya nak tengok rupa kalau di tahun 70-an kononnya la..sekali test main-main eh..eh..dah macam rupa mak si sabariah pulak dah..hihihi...Dengan spek matanya,lucu pula tengok..apa-apa pun ini suka-suka je tau...tahun 70-an i tak lahir lagi..hihihihi

13 September, 2017

Ya Allah...Mak Jatuh..

by on September 13, 2017
Ya Allah...Mak Jatuh.. | Malam tadi terkejut dapat whatsapp dari adik ipar yang kata mak mertua jatuh dekat dapur sebab tikar licin. Ya Allah berderau rasa hati ni, cepat-cepat nieyl whatsapp tanya keadaan mak. Lega bila nak reply mak kata tak ada apa-apa,jatuh sikit je. Nak kena bakar tikar tu, buat mak kita jatuh..hihihi..

Semoga Allah sentiasa melindungi,merahmati mak mertua nieyl dan berikan dia kesihatan yang baik dan umur yang panjang..Amin...


Petua : Kulit bahagian leher kering

by on September 13, 2017
Petua : Kulit bahagian leher kering | Khas untuk kaum wanita ni tau, terutama mereka yang berhijab seperti nieyl ni. Wanita dengan kecantikan tidak boleh terpisah, tapi jangan sesekali kita wanita abaikan kebersihatan dan kecantikan kulit di bahagian-bahagian yang terlindung seperti bahagian leher dan belakang badan. So, kita tak nak nanti orang kata muka cantik tapi kulit leher kusam kering,takmo..takmo ok..


Bahan :

1 Biji Limau nipis (perah jusnya)
1 sudu garam
Kapas
Air hangat

Caranya

Campurkan jus limau nipis dengan garam, ambil kapas celup dalam jus bersama garam dan gosok di bahagian leher yang kering tu,biarkan dalam 15-20 minit dan bilas dengan air hangat sehingga bersih.


Selamat Mencuba!

Breakfast pasta

by on September 13, 2017
Breakfast pasta | Siapa suka makan pasta?kita geng!  semua jenis pasta nieyl telan batu dengan kayu je belum makan lagi..hahaha..sekarang ni kalau pergi mana-mana cafe dah tak macam dulu-dulu dah. kalau dulu,sarapan pagi je kita dah boleh tahu apa menu yang akan di jual, nasi lemak wajib, bihun goreng, mee goreng, kueh tiew, meggi. Tapi sekarang ni pagi-pagi dah ada pelbagai pasta untuk sarapan pagi.Ada roti bakar, cuma belum ada lagi orang jual susu + bijirin-bijiran sihat tu je..hihihi..

Nieyl kalau tak sempat bawa sarapan pagi dari rumah, sampai office singgah cafe sekejap untuk beli pasta. Oh ya..harga pasta macam gambar bawah ni rm4..(penuh² nieyl ambil) hihihi..


06 September, 2017

Perpisahan again

by on September 06, 2017
Perpisahan again | Dari unit yang besar, saban tahun pasti ada yang meninggalkan jabatan setelah sekian lama berkhidmat. Dari pada 7 orang, kini hanya tinggal 3 orang sahaja. Kali ni kakak nieyl sorang ni sambung buat study LHP,Alhamdulillah..rezeki berkat usahanya.

Seperti biasalah, setiap kali perpisahan akan buat small reunion makan-makan di luar bersama kakak-kakak yang dah keluar dari jabatan. Alhamdulillah, semuanya memberikan kerjasama yang baik dan sangat mudah, sporting..walaupun dah bertahun-tahun tidak bekerja satu bumbung pertalian ukhwah itu terus terjalin ibarat family..



Hadiah untuk kak lin kali ni, kitaorang share belikan telekung siti khatijah dan juga ceramic tiles untuk kenangan..Tinggal 3 orang sahaja lagi meniti waktu, untuk berpisahh juga..sedihnyaaa...